15 min Glutenfritt Lunch Mjölkfritt Paleo Raw Samtliga Sockerfritt Vegan
Znoodles med kirskålspesto
Receptet jag bjuder på idag gör mig extra varm i hjärtat. Jag älskar det här! Kirskålspesto! Hur häftigt är inte det? Det var när jag var ute i skogen häromdagen och gick på en liten promenad med min tvååring som jag såg de små späda bladen sticka fram. ”Kirs, ja men visst ska man väl kunna äta det?” Jag ringde min kära far som vet det mesta om det mesta. Ja men visst! Klart man kan äta ogräs! Så jag plockade med mig en hel hög hem och började experimentera. Det resulterade i denna delikata pesto.
Min önskan denna vår är verkligen att få ta tillvara på allt som naturen ger. Det finns så mycket därute som är både ätbart och nyttigt. Eller varför inte gå steget längre och tvätta sig med saker från skogen?! Javisst, bara löven blir liite större på vår björk så ska jag göra björklövs-schampo. Det är kanon!
Kirskål är rikt på vitaminer och mineraler precis som andra gröna bladväxter. Den har även en renande effekt i vår kropp och sägs också kunna användas mot gikt.
Kanske känns det lite lurigt att äta något från skogen eller från din egen trädgård?! Hur kan man egentligen veta att det är kirskål och inte något annat bös som typ är giftigt? Kirskålen är oftast trefingrade och varje finger har i sin tur tre spetsiga blad med naggade kanter. Plocka helst de små späda bladen som kommer upp det första. De har den bästa smaken. När sedan kirsen går i blom så blir den lite besk och inte lika trevlig. Tänk även på att plocka den lååångt ifrån bilvägar. Vi vill ha i oss nyttigheter inte avgaser och skräp.
Pesto (1 dl)
3 dl kirskål (ihoptryckt)
1/2 dl pinjenötter (25g)
1/2 dl olivolja
2 msk färskpressad citronjucie
1 krm örtsalt
—————–
1 – 1,5 zucchini
2 nävar ruccola
10 cocktailtomater
1 dl groddat bovete
2 msk pinjenötter
Gör så här
- Pesto: Skölj kirskålen väl och lägg i en skål, blender eller matberedare.
- Häll på nötter, olivolja, citronjuice samt örtsalt.
- Mixa till en grön och härlig pesto.
- Nudlar: Använd en spiralizer för att göra zucchini nudlar. Alternativt skär zucchinin med en osthyvel och skär sedan skivorna i smala stänger.
- Massera in peston i nudlarna.
- Servera med ruccola, tomater, groddat bovete samt lite pinjenötter på toppen!