15 min Glutenfritt Lunch Mjölkfritt Paleo Raw Samtliga Sockerfritt Vegan

Znoodles med kirskålspesto

skrevs av den 19 april, 2016

Receptet jag bjuder på idag gör mig extra varm i hjärtat. Jag älskar det här! Kirskålspesto! Hur häftigt är inte det? Det var när jag var ute i skogen häromdagen och gick på en liten promenad med min tvååring som jag såg de små späda bladen sticka fram. ”Kirs, ja men visst ska man väl kunna äta det?” Jag ringde min kära far som vet det mesta om det mesta. Ja men visst! Klart man kan äta ogräs! Så jag plockade med mig en hel hög hem och började experimentera. Det resulterade i denna delikata pesto.

_MG_1734

Min önskan denna vår är verkligen att få ta tillvara på allt som naturen ger. Det finns så mycket därute som är både ätbart och nyttigt. Eller varför inte gå steget längre och tvätta sig med saker från skogen?! Javisst, bara löven blir liite större på vår björk så ska jag göra björklövs-schampo. Det är kanon!

Kirskål är rikt på vitaminer och mineraler precis som andra gröna bladväxter. Den har även en renande effekt i vår kropp och sägs också kunna användas mot gikt.

_MG_1500_1

Kanske känns det lite lurigt att äta något från skogen eller från din egen trädgård?! Hur kan man egentligen veta att det är kirskål och inte något annat bös som typ är giftigt? Kirskålen är oftast trefingrade och varje finger har i sin tur tre spetsiga blad med naggade kanter. Plocka helst de små späda bladen som kommer upp det första. De har den bästa smaken. När sedan kirsen går i blom så blir den lite besk och inte lika trevlig. Tänk även på att plocka den lååångt ifrån bilvägar. Vi vill ha i oss nyttigheter inte avgaser och skräp.

_MG_1499_1

Pesto (1 dl)

3 dl kirskål (ihoptryckt)

1/2 dl pinjenötter (25g)

1/2 dl olivolja

2 msk färskpressad citronjucie

1 krm örtsalt

—————–

1 – 1,5 zucchini

2 nävar ruccola

10 cocktailtomater

1 dl groddat bovete

2 msk pinjenötter

Gör så här

  1. Pesto: Skölj kirskålen väl och lägg i en skål, blender eller matberedare.
  2. Häll på nötter, olivolja, citronjuice samt örtsalt.
  3. Mixa till en grön och härlig pesto.
  4. Nudlar: Använd en spiralizer för att göra zucchini nudlar. Alternativt skär zucchinin med en osthyvel och skär sedan skivorna i smala stänger.
  5. Massera in peston i nudlarna.
  6. Servera med ruccola, tomater, groddat bovete samt lite pinjenötter på toppen!

_MG_1747

 

INGREDIENSER
LIKNANDE RECEPT

Kommentera

Jennie Sjöström
Göteborg

Välkommen hit! Så roligt att du har valt att kika in på min blogg. Min förhoppning är att här kunna inspirera dig att våga testa något nytt och spännande i köket. Känn dig som hemma!

I SAMARBETE MED
SAMARBETA
Är ert företag intresserad av att samarbeta med Jennies Market?

Kontakta Magnus på Arans Kommunikation
magnus@arans.se
NYHETSBREV
Vill du veta när nästa recept kommer ut? Då tycker jag du skall skriva upp dig på mitt fina lilla nyhetsbrev!
POPULÄRAST JUST NU
KATEGORIER
SÖK RECEPT HÄR
RECEPTARKIV
SENASTE KOMMENTARER