skrevs av den 17 maj, 2016

Jag gillar bröd. Det här med att leva glutenfritt tycker jag inte är sådär jättesvårt egentligen. Men bröd är något jag saknar och älskar. Innan jag började äta glutenfritt så ville jag helst äta riktigt grova bröd med mycket frön och nötter i. Det är en så grym kombo tycker jag. Men att göra grova glutenfria bröd är lite klurigare. Det finns ju inte direkt något grovt rågmjöl att stoppa i brödet som är glutenfritt. Rismjöl, majsmjöl och andra glutenfria mjöler är ju alla rätt ljusa och tråkiga i mina ögon att jobba med. Men jag har hittat en ny kompis i mjölhyllan; Durramjöl. Det har en mycket god smak och är ett fullkornsmjöl så det är rikt på mineraler och vitaminer. I alla bröd jag bakar så använder jag mig av mitt ”nya” mjöl. I detta receptet så använder jag mig av hela havrekärnor. De jag hittat är från Risenta. Tyvärr står det inte på paketet att de är glutenfria. Havre innehåller i sig självt mycket mycket små glutenmängder, men om dessa havrekärnor blivit kontiaminerade vågar jag inte svara på. Detta receptet är iaf helt grymt gott och jag älskar kombon av nötter och de torkade fikonen. Gillar man inte det så är det bara att utesluta =)

_MG_1603_1

1 bröd

Ingredienser

Kväll

2 dl havrekärnor (130g)

3 dl vatten (300g)

Morgon

4 dl vatten (400g)

1/2 paket jäst (25g)

1/2 dl fibrex (15g)

2 tsk fiberhusk (7g)

1 tsk salt (5g)

2 dl bovetemjöl (150g)

1,5 dl durramjöl (90g)

1 dl solrosfrön (50g)

1/2 dl hela linfrö (30g)

6 st fikon (120g) (valfritt)

1 dl paranötter (50g) (valfritt)

Gör så här

 1. Kväll: Koka upp vattnet. Dra från plattan och häll i havrekärnorna. Lägg på lock. Låt stå över natten.
 2. Morgon: Häll av det vatten som ej sugits upp av havrekärnorna.
 3. Lägg havrekärnor, vatten (4dl) och jäst i en stor bunke.
 4. Rör runt så jästen löses upp.
 5. Häll i fibrex, fiberhusk och salt. Rör ordentligt så all husk fördelar sig.
 6. Häll i bovetemjöl, durramjöl, solrosfrön samt linfrön. Blanda till en jämn deg.
 7. Klipp av den hårda biten på fikonen och klipp sedan fikonen i 4 bitar/fikon.
 8. Häll i och blanda runt.
 9. Hacka paranötterna i lite mindre bitar och rör i.
 10. Låt jäsa 20 min under en handduk i bakbunken.
 11. Smörj en avlång bakform med kokosolja och bröa med bovete.
 12. Häll försiktigt över degen i formen och pudra sedan öven lite bovete.
 13. Låt jäsa ca en timma.
 14. Grädda i mitten av ugnen på galler. 225grader i 10 minuter. Sänk sedan temperaturen till 175grader. Låt gräddas ca 30 minuter. Lägg ev över ett bakplåtspapper om det ser ut att brännas på toppen.
 15. Ta ut brödet och låt svalna i formen. Låt helst brödet svalna helt innan det skärs upp.

_MG_1602_1

INGREDIENSER
LIKNANDE RECEPT
2 kommentarer
 1. Svara

  Josefin

  20 juni, 2016

  Jag har mailat Risenta och frågat om deras havrekärnor och svaret jag fick var detta:

  ”Hejsan Josefin!

  Ja, de kan innehålla spår av gluten från andra spannmål på grund av kontamination under odling och vid skörd. Eftersom vi inte säljer dem som glutenfria så har jag tyvärr inga analyssvar på vilka halter gluten som den kan innehålla. Detsamma gäller för havre- och sojamjöl. Det kanske också vara ojämnt spritt så att en påse innehåller låga halter gluten och en annan lite högre, så det är oavsett svårt utifrån enstaka analyser dra någon slutsats om generell halt tyvärr.

  Med vänlig hälsning

  Monica

  Risenta AB”

  • Svara

   Jennie

   22 juni, 2016

   Men så bra Josefin! Tack för att du delar med dig av svaret! Önskar dig en härlig midsommar! Kram Jennie

Kommentera

Jennie Sjöström
Göteborg

Välkommen hit! Så roligt att du har valt att kika in på min blogg. Min förhoppning är att här kunna inspirera dig att våga testa något nytt och spännande i köket. Känn dig som hemma!

I SAMARBETE MED
SAMARBETA
Är ert företag intresserad av att samarbeta med Jennies Market?

Kontakta Magnus på Arans Kommunikation
magnus@arans.se
NYHETSBREV
Vill du veta när nästa recept kommer ut? Då tycker jag du skall skriva upp dig på mitt fina lilla nyhetsbrev!
POPULÄRAST JUST NU
KATEGORIER
SÖK RECEPT HÄR
RECEPTARKIV
SENASTE KOMMENTARER